whbc20 209341 01 1677415 format 16 9@1440@desktop

Factura la gaze este alcătuită din mai multe elemente care depind de furnizor. Prin urmare, intrarea în confuzie este complet normală.

Efectuarea calculului facturii de gaz în mod independent este posibilă, trebuie doar să fiți familiarizați cu toate elementele de pe factură. Cunoașterea consumului de gaz este cea mai bună modalitate de a evalua impactul nostru asupra mediului. Astfel, acest articol servește drept un mini ghid simplu care explică cum să citiți factura de gaz.

Dacă aveți puțin timp să citiți factura de gaz, în prima foaie, secțiunea de jos veți găsi un rezumat simplu cu toate detaliile despre total.

În a doua foaie a proiectului de lege, însă, există toate aceste elemente explicate în mod specific, completate cu TVA pentru a obține totalul real. În general, factura de gaz constă din patru părți.

Cheltuieli cu materia primă

Această parte este cea referitoare la materia primă, adică gazul, și este compus dintr-o taxă fixă (pe an) care nu depinde de consum și de o cotă de energie care este proporțională în schimb cu consumul de gaz.

Cheltuieli cu transportul gazului

Aici găsim cheltuielile necesare pentru a aduce energie de pe piața angro la contorul fiecărui client: transportul gazelor, stocarea și gestionarea contoarelor sunt incluse în acest preț, care este același pentru toți clienții și nu variază între diferiți furnizori.

Cheltuieli cu taxele de sistem

Acest preț se referă la finanțarea activităților de interes general pentru sistemul de gaze naturale. Prin urmare, nu se schimbă între diferiții furnizori și îl veți găsi în fiecare factură de gaz.

Impozite și TVA

Acest din urmă element depinde de legislația țării și, de fapt, impozitele nu se modifică în funcție de diferiții operatori de pe piață.

Prin urmare, printre taxe vom găsi:

●     Accize care prevăd o rată de creștere bazată pe depășirea anumitor praguri anuale de consum.

●     TVA-ul care se aplica la factura totala de gaze cu o cota de 19%.

4.6/5 - (110 votes)