Cuprins
Blocarea centralei este o experiență foarte neplăcută, mai ales atunci când apare în timpul iernii, lăsând locatarii sub apa înghețată bruscă a dușului de acasă. Analizând cauzele pentru care apare blocajul, va fi posibil să adopte soluțiile adecvate, astfel încât să se garanteze funcționarea corectă și constantă a centralei pe tot parcursul iernii.
Printre cele mai frecvente cauze ale blocajului găsim, de fapt, presiunea scăzută a apei, bulele de aer din calorifere, calcarul sau întreruperea gazului. Cea mai rapidă și, de obicei, cea mai eficientă soluție este o resetare simplă, dar dacă nu este suficientă, va trebui să recurgeți la un tehnician. Acest articol este un ghid și vă ajută să rezolvați și preveniți blocarea centralei, respectiv a instalației termice.
Presiune scăzută a apei
Una dintre cele mai frecvente cauze de blocaj pentru centrală este presiunea scăzută a apei. Fiecare centrală are un manometru care indică nivelul presiunii apei, care trebuie să fie între 1,2 și 1,5 bari. Când presiunea este mai mică decât aceste valori, aparatul se blochează. Problema este ușor de rezolvat prin creșterea presiunii apei datorită rotației butonului special, făcându-l să ajungă la nivelul de 2 bari, dar fără a merge mai departe. Dacă nivelul de presiune crește peste maximul permis, va fi suficient să aerisiți un calorifer în casă pentru a o coborî.
Bule de aer în calorifere
Chiar și prezența excesivă a aerului în calorifere poate bloca centrala și instalația termică. Această problemă este ușor de identificat prin observarea manometrului centralei, dacă va indica o presiune mai mare de 1,5 bari. În acest caz, excesul de aer prezent nu va permite buna funcționare a sistemului de încălzire, dar soluția la problemă este destul de simplă. Va fi suficient să deschideți supapa unui calorifer și să lăsați aerul afară, aducând presiunea centralei înapoi între 1,2 și 1,5 bari pentru a o debloca.
Calcar
Calcarul este cu siguranță principalul dușman al oricărui sistem hidraulic, iar centrala și instalația termică nu sunt scutite. Prezența depunerilor de calcar în conductele centralei nu permite trecerea regulată a apei calde, care, prin urmare, nu va ajunge la o presiune suficientă pentru a se încălzi, blocând instalația termică. Pentru a verifica dacă este calcarul de vină, ar trebui să verificați jetul de apă caldă.
Dacă jetul fierbinte este mai slab decât cel rece și există calcar în filtrele robinetelor, acest lucru poate fi responsabil pentru blocaj. În acest caz, soluția este de a apela la un instalator, astfel încât să poată curăța centrala de calcar și să elibereze țevile.
O metodă eficientă este efectuarea unei revizii tehnice periodice și curățarea regulată a centralei și a instalației termice.