dr.-mihail-pautov,-dezvaluiri-despre-beneficiile-celui-mai-delicios-desert-de-pe-masa-de-sarbatori:-ajuta-la-sanatatea-inimii

Cozonacul este nelipsit de pe masa de Sărbători. Nu mulți români însă știu ce beneficii spectaculoase are acest desert tradițional pentru organismul nostru.

Mai precis, este vorba despre nucile, cacaua și stafidele din compoziție, benefice pentru organismul nostru. Consumat în cantități moderate, cozonacul la sănătatea inimii și la reducerea riscului de boli cardivasculare.

„Cozonacul e o pâine dulce, tradițional românească, preparată cu nuci, cacao și stafide. Pâinea aia nu are neapărat beneficii, dar nucile, cacaua și stafidele au multe beneficii. Nucile sunt bogate în acizi grași, vitamina E și fotisteroli, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, contribuind, astfel, la sănătatea inimii și la reducerea riscului de boli cardivasculare, doar că această proprietate antiinflamatorie ajută efectiv în tot corpul. De asemenea, nucile conțin minerale precum magneziu și seleniu, care sunt esențiale pentru funcționarea normală a celulelor și a sistemului nostru imunitar”, a spuus doctorul Mihail Pautov pe rețelele de socializare.

Totodată, o felie din acest delicios desert tradițional contribuie și la sănătatea creierului, mai spune Dr. Mihail. Concret, tot cacaua este cea care îmbunătățește funcția cognitivă și oferă, implicit, o varietate de beneficii.

„Acum, consumul de cozonac poate fi benefic și pentru sănătatea creierului și asta e extraordinar, deoarece cacaua conține flavonuide, care au proprietăți neuroprotectoare și pot îmbunătăți funcția cognitivă, care este practic felul în care gândim, simțim lucrurile, felul în care creierul procesează tot ce facem în fiecare zi și dacă îmbunătățim puțin această funcție, tot corpul începe să se simtă mai bine. Poftă bună la mâncat responsabil, maxim o felie de cozonac, de preferat după o masă și nu între mese”, a continuat doctorul Mihail.

Rețeta de cozonac pufos a lui Florin Dumitrescu

Cozonacul este nelipsit de pe masa de sărbători, așa că este musai ca toate gospodinele să știe această rețetă. Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul celui mai pufos cozonac de Crăciun. Se prepară ușor și iese delicios!

Ingrediente:

  • 500 de grame de făină
  • 2 ouă
  • 20 g drojdie
  • 150 ml lapte
  • 100 ml apă
  • 400 g miez de nucă
  • 1 coajă de portocală
  • 100-150 g zahăr brun
  • 200 g unt
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 2 de cuișoare.

Mod de preparare:

Rețeta de cozonac a lui Chef Florin Dumitrescu este foarte simplă. Pentru început, trebuie să amestecați făina cu untul până rezultatul devine unul nisipos. Într-un alt recipient, se amestecă laptele cu drojdia, un gălbenuș de ou și o lingură de zahăr brun. Ulterior, conținutul obținut se amestecă bine până când se topește drojdia.

Apoi trebuie să omogenizați cele două părți și să nu frământați foarte mult. După aceea, aluatul se pune la frigider pentru 20 de minute. Apa, în care se adaugă restul de zahăr brun, se pune la foc, timp în care nuca trebuie sfărâmată împreună cu cele 2 cuișoare. Important este să nu se facă unt.

Nuca se amestecă cu siropul, scorțișoara și coaja de portocală. După aceea, aluatul se întinde subțire, se pune peste umplutura cu nucă, apoi se închid capetele și se rulează. Rulada se pune la rece pentru 30 de minute, iar ulterior se unge cu ou și se înțeapă din loc în loc, ca să se poate coace și la interior. Cuptorul se incinge la 160 de grade și va fi gata de 40-45 de minute. Apoi puteți să vă bucurați de acest preparat delicios alături de oamenii dragi!

SURSA FOTO: Social Media

Absolventă a Facultății de Filozofie și Știinte Politice, Master în Marketing politic și Comunicare. Redactor și reporter la Antena Stars,……

4.4/5 - (18 votes)