leguma-care-ingrasa-mai-mult-decat-ciocolata.-trebuie-consumata-moderat-daca-vrei-sa-slabesti

Nu s-ar fi gândit nimeni, dar există o legumă care îngrașă mai mult decât ciocolata. Nutriționiștii recomandă să o consumăm cu moderație dacă vrem să slăbim.

Fasolea face parte din familia leguminoaselor, este săracă în grăsimi și plină în nutrienți, vitamine și minerale. Poate fi consumată într-o varietate de rețete culinare, deoarece este bogată în fibre solubile și insolubile și conține cea mai mare cantitate de fibre dintre toate legumele.

Fasolea este considerată una dintre cele mai vechi plante cultivate ale planetei, iar astăzi, împreună cu soia, este una dintre cele mai consumate leguminoase. Boabele de fasole sunt bogate în acizi diferiți, caroten, vitamine din grupa B, dar și zinc, cupru și potasiu.

Cele mai cunoscute tipuri de fasole

  • Fasole neagră – este bogată în magneziu, boabele au o textură catifelată și un gust dulce
  • Fasolea black-eyed peas – are boabe mici și umflate, bogate în acid folic
  • Fasolea Northern – are boabe mici, albe și sub formă de rinichi, o sursă excelentă de calciu
  • Fasolea clasică (kidney beans) – este cel mai popular tip de fasole, cu suprafața roșiatică și interiorul alb. Este o sursă excelentă de proteine și acizi grași omega 3
  • Fasolea albă (Lima) – are un gust aromat și un conținut ridicat de potasiu, cu un interior de amidon
  • Fasolea Pinto – are boabe maro și conține cantități mari de fibre și proteine
  • Fasolea Cannellini – are boabe mici, culoare crem și mai este cunoscută și sub denumirea de fasole albă italienească
  • Fasolea Adzuki – are boabe mici roșiatice, decojite, de obicei, de când sunt în stadiul verde, ori lăsate să se usuce și apoi curățate
  • Fasolea Cranberry – are boabe albe lungi și destul de late, pătate roșiatic
  • Fasole verde (păstăi) – are boabe lungi, subțiri, este ațoasă și conține o cantitate semnificativă de proteine.

Fasolea boabe poate să îngrașe mai mult decât ciocolata

Deși este considerată a fi o sursă importantă de proteine și fibre, fasolea boabe are conținut caloric ridicat. Cu 303 de calorii la 100 de grame, această legumă reprezintă 15.15% din totalul de 2.000 de calorii recomandat zilnic. Așadar, atunci când este consumată în cantități mari, fasolea boabe poate să îngrașe mai mult decât ciocolata.

Când vorbim despre ciorbele tradiționale românești, fasolea boabe devine o alegere cu impact caloric semnificativ. Prin adăugarea altor ingrediente precum legume și carne, numărul caloriilor se dublează. În contrast cu fasolea boabe, fasolea bătută oferă o opțiune mai puțin nocivă din punct de vedere caloric, fiind astfel mai prietenoasă cu silueta. Potrivit datelor de la klorii.ro, valoarea calorică a fasolei bătute este mai mică decât cea a unei prăjituri, care conține în jur de 243.6 calorii la 100 de grame.

Consumul moderat și conștient al fasolei boabe este esențial pentru cei care își doresc să mențină o greutate sănătoasă. Deși bogată în vitamine din grupul B, C, E și K, precum și în minerale esențiale precum molibdenul, fasolea boabe trebuie să fie integrată în dietă cu măsură.

SURSA FOTO: Arhivă CIAO

Absolventă a Facultății de Filozofie și Știinte Politice, Master în Marketing politic și Comunicare. Redactor și reporter la Antena Stars,……

4.4/5 - (105 votes)