leguma-care-inlocuieste-perfect-carnea-in-perioada-de-post.-mihaela-bilic:-da-savoare-si-consistenta-in-orice-fel-de-mancare

Mihaela Bilic a oferit un sfat important tuturor celor care îşi doresc să ţină post. După cum bine se ştie, în această perioadă oamenii nu au voie să consume carne, ouă sau produse lactate, ci se axează mai mult pe legume şi fructe. Din acest motiv, nutriţionistul a venit cu o variantă de meniu care să le satisfacă nevoile.

Mihaela Bilic recomandă ciupercile, ca un bun înlocuitor al cărnii. Pe lângă faptul că au proteine, sunt slab calorice și se pot folosi în multe feluri de mâncare.

Leguma care înlocuiește perfect carnea în perioada de post

În continuare, nutriţionistul a explicat faptul că ciupercile pot fi consumate în orice sezon, de la “champignon de Paris”, până la gălbiori, ghebe, hribi sau pleurotus.

„Ciuperca, o legumă cu gust de pui

Deși conțin doar 2% proteine, multă lume consideră ciupercile o alternativă pentru carne, mai ales în timpul postului. Fie că sunt cultivate sau culese din pădure, ciupercile dau savoare și consistență în orice fel de mâncare- de la paste și orez, până la salate și sosuri.

Nu trebuie să mai ținem cont de sezon, găsim ciuperci tot timpul anului, iar pentru cele sălbatice putem apela și la varianta congelată. Deși varietatea “champignon de Paris” este cea mai consumată, nu uitați de gălbiori, ghebe, hribi sau pleurotus, sunt la fel de delicioase!”explică Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic: „Ideal este să le rumeniți fără ulei”

„Ce trebuie să știm despre ciuperci? Că se comportă ca un burete, absorb rapid apa sau uleiul în care sunt gătite. Sfat practic: curățați ciupercile cu un burete sau o perie și spălați-le rapid sub jet de apă. Pentru ciupercile de Paris este suficient să îndepărtați pielița de pe pălărie cu ajutorul unui cuțit ascuțit.

Cât despre gătit, ideal este să le rumeniți fără ulei într-o tigaie bine încinsă, preț de câteva minute, ca să prindă gust. Puteți adăuga apoi ulei sau unt, grăsimea face posibilă reacția Maillard și apariția gustului umami (adică delicios) specific ciupercilor.

Nu prelungiți excesiv timpul de gătit, ciupercile pot fi consumate și crude, deci e de preferat să fie semi-gătite decât gătite excesiv și uscate. Puneți sare peste ciuperci de la începutul gătitului, sarea are capacitatea să scoată apa dintr-un produs, prin urmare ciupercile vor pierde jumătate din cantitatea de apă din structura lor, iar gustul se va intensifica!

Există 1001 feluri de mâncare care conțin ciuperci, am să enumăr doar câteva dintre ele, că să vă fac poftă și să vă apucați de gătit:

-Ciuperci umplute cu cașcaval, brânză de burduf, ficăței sau ierburi aromate și usturoi
-Supă cremă de ciuperci cu crutoane rumenite, trase în unt
-Rizotto sau paste/ rigatoni cu ciuperci smântână și parmezan
-Ouă ochiuri cu costiță afumată/ cârnați și ciuperci
-Tocăniță de ciuperci cu mărar și mămăligă
-Tartă/ pizza cu ciuperci, bacon și ardei gras
-Ciuperci la tigaie ca și garnitură pentru carne, pește sau pui
-Ciuperci tempura rumenite în crustă crocantă…în loc de șnițel

Și pentru că o imagine face cât 1000 de cuvinte, vă ilustrez câteva idei ispititoare, a mai scris Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.

Sursă foto: social media

S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,……

4.6/5 - (113 votes)