Infiltrarea apei este o problemă foarte frecventă în clădiri, ceea ce provoacă o durere de cap uriașă proprietarilor și rezidenților. Atunci când există o scurgere pe fațada clădirii, aceasta poate ajunge la mai multe apartamente și poate provoca perturbări și mai mari, deoarece compromite structura proprietății în sine.

Pentru a determina cine este responsabil pentru infiltrări, este necesar să se înțeleagă modul în care funcționează rețelele sanitare ale clădirilor. Există coloana principală, care conduce apa și canalizarea între etaje și stradă.

Cum funcționează rețeaua sanitară într-o clădire?

Aceasta frecvent utilizată, ceea ce înseamnă că este responsabilitatea proprietarului clădirii. Chiar dacă este necesar să se efectueze lucrări din cauza problemelor din această rețea, proprietarul clădirii ar trebui să suporte costurile.

Rețeaua orizontală primește apă din rețeaua verticală și conduce canalizarea către aceasta. Orice reparații și daune care decurg din aceasta sunt responsabilitatea proprietarului sau a chiriașului, în funcție de fiecare caz în parte. În ciuda acestei clarificări, infiltrarea în fațada clădirii este mai frecventă din alte motive care nu implică rețele verticale și orizontale.

Cauzele care duc la scurgeri de apă în cadrul fațadei unei clădiri

Există două ipoteze ce țin de infiltrarea apei în peretele exterior al clădirii: infiltrarea de la ferestre și infiltrarea cauzată de ploaia care lovește fațada. În primul caz, aceasta poate apărea din cauza lipsei de întreținere a cadrelor sau a instalării incorecte a aparatului de aer condiționat. În al doilea, fațada este deteriorată și provoacă infiltrații de apă.

Având în vedere aceste două situații, responsabilitatea revine proprietarului. În ceea ce privește ploaia care lovește peretele exterior al apartamentului, este necesar să se sublinieze că fațada este o zonă comună a clădirii.

Lucrările aferente acesteia sunt responsabilitatea colectivității, inclusiv reparațiile în caz de deteriorare a unităților rezultate din infiltrare. Adică responsabilitatea este publică. Din acest motiv, este extrem de important ca întreținerea fațadei să fie întotdeauna făcută rapid, ceea ce poate implica înlocuirea finisajelor sau a vopselei.

4.6/5 - (86 votes)