transgaz-a-fost-eliminata-din-competitia-pentru-achizitionarea-operatorului-retelei-de-gaze-din-grecia,-desfa

Consorţiul format din compania românească Transgaz şi firma franceză GrTGAS, parte a gigantului francez Engie, a fost eliminat din competiţia pentru achiziţionarea pachetului majoritar de la acţiuni al DESFA, operatorul naţional al sistemului de transport al gazelor din Grecia, scos la vânzare de statul grec.

Consultanţii angajaţi pentru privatizarea DESFA au respins oferta depusă de consorţiul Transgaz-GrTGAS pe motiv că s-ar încălca legislaţia europeană în materie de energie. Astfel, cele două companii sunt operatori certificaţi ai reţelelor de gaze naturale, dar se socoteţte că ar fi şi proprietari, ceea ce ar contraveni legislaţiei europene, scrie publicaţia Kathimerini.

Potrivit aceleiaşi surse, şi alte companii ar avea aceeaşi problemă, ceea ce poate face ca în faza finală pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni să se califice doar două oferte: cea a consorţiului Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ Enagas/ N.V. Nederlandse Gasunie (Italia, Belgia, Spania, Olanda) şi a Regasificadora del Noroeste S.A. (Spania), care părea iniţial un outsider.

Şase consorţii au depus oferte pentru achiziţionarea pachertului majoritar de acţiuni la DESFA, Acestea sunt:

  • Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited (Marea Britanie)
  • Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ Enagas/ N.V. Nederlandse Gasunie (Italia, Belgia, Spania, Olanda).
  • Transgaz S.A. / GRTgaz S.A. (Romania, Franţa)
  • Regasificadora del Noroeste S.A. (Spania)
  • Integrated Utility Services Inc. (INTUS) (Statele Unite)
  • Powerglobe LLC (Qatar).

Statul grec scoate la vânzare 66% din DESFA şi se aşteaptă să primească cel puţin 400 de milioane de euro pe acest pachet. Jumătate din suma care va fi obtinută de statul elen va ajunge la buget, iar cealaltă jumătate va fi investită în compania petrolieră naţională a Greciei, Hellenic Petroleum. Privatizarea DESFA face parte din pachetul de reforme şi de vânzări de active promis de statul elen, în schimbul pachetului de asistenţă financiară al creditorilor internaţionali.

Oficialii Transgaz au anunţat încă de anul trecut intenţia de a participa la procesul de privatizare al DESFA.

GrtGAS este o companie franceză de transport al gazelor naturale, deţinută de Engie (fosta Gas de France), care mai deţine în România una dintre cele două mari distribuţii de gaze naturale.

4.4/5 - (127 votes)