trucuri-care-te-scapa-de-igrasie-si-mucegai-peste-noapte.-solutii-rapide-si-eficiente

În afară de aspectul neplăcut al locuinței, igrasia reprezintă o reală problemă pentru sănătatea oamenilor. Este important să știm care sunt cauzele care duc la apariția igrasiei, dar și ce soluții există pentru a scăpa definitiv de ea.

Igrasia apare atunci când pereții rețin o cantitate ridicată de apă. Cu alte cuvinte, igrasia este un semn al umezelii excesive în casă. Pe măsură ce se dezvoltă va duce la apariția microorganismelor, adică a mucegaiului. Igrasia apare, de regulă, în colțurile încăperilor și se extinde apoi pe pereți și tavan. Treptat, va distruge vopseaua de pe pereți, tencuiala și chiar plăcile de rigips.

Odată cu apariția mucegaiului, persoanele se pot confrunta cu probleme respiratorii, reacții alergice sau astm. Sporii pot fi inhalați atât de cei care locuiesc în casă, cât și de animalele lor de companie. Conform unui studiu, simptomele care sunt asociate cu expunerea la mucegai și igrasie sunt strănutul, tusea, respirația șuierătoare, nas înfundat, înroșirea ochilor, iritații ale pielii, dureri în gât și, în unele cazuri, sângerări nazale.

Cum scapi de igrasie

Primul pas este să identifici sursa care a dus la creșterea umidității în casă și apoi să reduci nivelul de umezeală. Dacă pereții sunt afectați de mucegai, atunci este necesară aplicarea unor soluții antimucegai, potrivit alecoair.ro. În caz contrar, microorganismele vor continua să se dezvolte, iar problema va persista.

Soluții pentru a scăpa de igrasie:

 1. Folosirea unui dezumidificator casnic, care ajută la menținerea unei umidități optime în casă, mai exact, la o umiditate cuprinsă între 45 și 55%. Dacă umiditatea este mai mare de 60%, atunci crește și riscul de apariție a igrasiei;
 2. Repararea hidroizolatiei acoperișului, în cazul în care apa s-a infiltrat prin tavan;
 3. Menține o temperatură constantă în casă pe timpul iernii pentru a evita creșterea umidității;
 4. Repară țevile sparte care au dus la infiltrarea apei în pereți;
 5. Aerisește bine locuința, în special baia, și montează un ventilator care să absoarbă umiditatea crescută, în cazul în care baia nu are geam;
 6. Dacă este necesar, optează pentru executarea unor lucrări de renovare, în cazul în care igrasia a afectat în mare măsură pereții și tavanul casei.
 7. Menține temperatura în casă între 20 și 23 de grade Celsius deoarece cu cât temperatura este mai mare, cu atât crește și umiditatea;
 8. Folosește o hotă puternică atunci când gătești, care să absoarbă cât mai eficient aburul din bucătărie;
 9. Aerisește încăperile cât mai des;
 10. Pornește ventilația în baie, în cazul în care nu există fereastră, de fiecare dată când faci duș;
 11. Evită să usuci rufele în casă;
 12. Nu uda plantele din abundență;
 13. Asigură-te că acoperișul, pereții și balconul sunt hidroizolate;
 14. Permite pătrunderea luminii naturale în casă (lipsa luminii favorizează apariția mucegaiului).

Hidroizolația casei este o etapă esențială în construcția unei case deoarece împiedică infiltrarea apei. De asemenea, este important să verifici constant umiditatea din casă. Poți face acest lucru folosind un higrometru sau un termohigrometru, care poate măsura nivelul de umiditate din materiale și din aer.

SURSA FOTO: Social Media

Absolventă a Facultății de Filozofie și Știinte Politice, Master în Marketing politic și Comunicare. Redactor și reporter la Antena Stars,……

4.5/5 - (146 votes)