uleiul-de-masline-contrafacut,-tot-mai-prezent-in-romania.-cum-verifici-daca-este-veritabil

Europol trage un semnal de alarmă în legătură cu autenticitatea uleiului de măsline existent pe piața din Europa, după ce autoritățile au confiscat 260.000 de litri de produs contrafăcut în Italia și Spania. Iată cum îți poți da seama dacă uleiul de măsline pe care îl achiziționezi este veritabil.

Prețul ridicat al uleiului de măsline a creat o nouă oportunitate pentru producătorii frauduloși. Principalul vinovat pentru prețurile ridicate ale acestui aliment este seceta extremă din Marea Mediterană, o regiune care reprezintă aproape 90% din producția mondială de ulei de măsline extravirgin.

Dacă înainte uleiul de măsline extravirgin standard costa între 3 și 5 euro pe litru la supermarket, acum prețul acestuia este între 10 și 12 euro. Pentru a recrea culoarea uleiului de măsline, escrocii folosesc un ulei făcut din diferite semințe mai ieftine, pe care ulterior îl colorează cu clorofilă. Înșelătoria poate fi puțin mai greu de detectat dacă uleiul de semințe este amestecat cu puțin ulei de măsline. De fapt, este legal, în unele țări, să se vândă acest tip de amestec, dar cantitatea de ulei de măsline din sticlă trebuie să fie clară pe etichetă, iar produsul nu poate fi numit „ulei de măsline”.

Cum se produce uleiul de măsline

Uleiul de măsline se produce în mod mecanizat, în recipiente din oţel inoxidabil, iar separarea lichidului de pastă se face prin centrifugare. Tot procesul se execută la temperaturi foarte scăzute, fără chimicale, asigurându-se menţinerea gustului, a culorii şi a valorii nutritive.

După modul de procesare, există ulei extravirgin, obţinut din prima presare la rece, cu aciditate sub 0,8% şi gust superior, ulei virgin, obţinut după a doua presare, cu aciditate sub 2% şi ulei rafinat, rezultat după un tratament chimic pentru neutralizarea acizilor şi a defectelor de gust. Cel mai indicat pentru consum este uleiul extravirgin, nerafinat şi fără adausuri de substanţe chimice.

Uleiul extravirgin are culoarea galbenă, cu nuanţă verzuie, gust uşor iute şi miros plăcut. Se păstrează la rece (8-140C) şi se transportă în bidoane de cinci sau 20 de litri, deci nu în vase de plastic sau metale oxidabile.

Teste pentru verificarea uleiului de măsline

Uleiul de măsline este inflamabil și ar trebui să fie capabil să întrețină arderea unei lămpi. Dacă nu se întâmplă acest lucru, atunci înseamnă că nu este ulei de măsline extravirgin.

Un alt test simplu și relevant este acesta: pune pe o farfurie un șervețel peste care adaugi o lingură de ulei de măsline și îl lași 24 de ore și vezi cum miroase. Apoi îi dai foc și miroși din nou pentru a vedea dacă miroase a măsline sau gudron.

O altă metodă este păstrarea uleiului pentru câteva zile la frigider. Uleiul este extravirgin în cazul în care acesta începe să se solidifice. Uleiurile mononesaturate, cum ar fi uleiul de măsline se solidifică în frigider, în timp ce uleiurile polinesaturate, cum ar fi de floarea-soarelui nu se vor solidifica.

SURSA FOTO: Social Media

Absolventă a Facultății de Filozofie și Știinte Politice, Master în Marketing politic și Comunicare. Redactor și reporter la Antena Stars,……

4.5/5 - (98 votes)