sfaturi-pentru-un-laptop-bun

Aveți nevoie să alegeți unul dintre cele mai bune laptopuri și nu știți ce model să cumpărați? Iată câteva sfaturi pe care să le luați în considerare pentru a alege un laptop bun.

Laptopul ideal va depinde foarte mult de ceea ce căutați sau aveți nevoie: redare de conținut, studiu și redactare, editare video, imagini sau modelare și multe altele.

Iată cum să alegeți dispozitivul potrivit pentru nevoile dvs.

Buget

Înainte de a face orice achiziție, este ideal să stabiliți suma maximă disponibilă pentru a cumpăra produsul dorit.

De asemenea, este important să fiți atenți ce tipuri de sarcini vor fi efectuate pe laptop, deoarece dacă acestea sunt doar procese simple, un laptop intermediar mai de bază va servi deja bine scopului pe care îl are de îndeplinit.

Dacă este nevoie să rulați fișiere și programe mai grele, veți avea nevoie de un laptop cu configurații mai bune și, prin urmare, mai scump.

Memorie RAM

În general, cu cât un laptop are mai multă memorie RAM, cu atât va fi mai bine, astfel încât va putea rula simultan o cantitate mare de conținut și programe simultan.

În plus, sistemele de operare actuale (Windows 10 și Windows 11) necesită un laptop cu cel puțin 4 GB RAM, deci acesta este standardul și minimul pe care un laptop ar trebui să-l aibă.

Dar, în mod ideal, este bine să optați pentru un produs cu 8 GB sau mai mult, mai ales dacă scopul este efectuarea de lucrări cu programe mai grele.

Procesor

Procesorul este componenta responsabilă pentru prelucrarea și executarea datelor de pe laptop; deci, cu cât este mai puternic, cu atât este mai bună performanța laptopului.

Mărcile de procesoare de top de astăzi sunt AMD și Intel, care au procesoare pentru diferite tipuri de nevoi:

Principalele procesoare AMD:

  • Pentru utilizare de bază: Ryzen 3
  • Pentru utilizare intermediară și puțin mai avansată: Ryzen 5
  • Pentru utilizare avansată: Ryzen 7 și Ryzen 9

Principalele procesoare Intel:

  • Pentru utilizare de bază: Core i3
  • Pentru utilizare intermediară și puțin mai avansată: Core i5
  • Pentru utilizare avansată: Core i7 și Core i9

Placa video

Dacă se încadrează în bugetul dvs., acordați prioritate unui laptop cu placă grafică dedicată, deoarece, spre deosebire de cele încorporate, acestea au propria memorie, deci nu trebuie să utilizeze memoria RAM a laptopului.

Plăcile grafice dedicate sunt indicate în principal dacă scopul este de rula jocuri sau de a edita videoclipuri și imagini.

Stocare

Pentru stocare, acordați prioritate unui laptop cu SSD, care este mult mai rapid decât un HDD, fiindcă eficientizează foarte mult procesele în general.

Din păcate, deși HDD-urile sunt deja o tehnologie mai veche, ele sunt încă foarte folosite în multe țări, deoarece SSD-urile sunt scumpe.

Dacă bugetul nu este suficient în acest moment pentru a cumpăra un laptop cu SSD, optați pentru un dispozitiv cu HDD, dar care are sloturi goale pentru a face upgrade în viitor.

Ecran

Calitatea ecranului este, de asemenea, un alt factor pe care ar trebui să-l evaluați. Cel puțin, optee recomandat să optați pentru un display HD (1366×768), de preferință cu tehnologie anti-reflexii.

Dar, în mod ideal, dacă se încadrează în bugetul dvs., cumpărați un laptop cu ecran full HD (1920 x 1080).

Fiți conștienți de rata de reîmprospătare (Hz), deoarece cu cât este mai mare, cu atât imaginile vor fi mai fluide.

Căutați sfaturi pe internet

În cele din urmă, dacă chiar și după toate sfaturile pe care vi le-am oferit nu vă simțiți în măsură să faceți alegerea pe cont propriu, căutați sfaturi pe internet, fie pe YouTube, forumuri, site-uri web etc.

4.5/5 - (91 votes)